Ztracený svět (Victoria Regina) - Petr KOPL

Stratený svet. Svet dinosaurov, svet dobrodružstiev a svet komiksu. To všetko sa mi vynorí, keď sa spomenie Stratený svet. Kniha z legendárnej edície STOPY. Letný špeciál ABC '88 s Prvou a Druhou výpravou do Stratentého sveta (tandemy Vlastislav Toman, Jiří Veškrna a Vlastislav Toman, František Kobík), či adaptácia v legendárnej KOMETĚ pod taktovkou Antonína Matějku a Pavla Žiláka. Keď Petr KOPL naznačil, že súčasťou jeho temného viktoriánskeho svete VICTORIA REGINA bude aj výprava profesora Challengera na stolovú horu, bol som na vrchole blaha. 

ZTRACENÝ SVĚT




Počet strán: 116 strán
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 150×240 mm
Hmotnosť: 240 g
Jazyk: český jazyk
ISBN: 9788024750132
Rok vydania: 2014
Vydavateľ: Grada

Útla knižočka zľahka neštandardných rozmerov (jedna z mojich hlavných - a zároveň asi aj jediná výtka ohľadom viktoriánskej série - rozličné a roztodivné formáty jednotlivých publikácií) vytlačená na kvalitnom papieri doslova prosí, aby ju komiksuchtivý čitateľ vzal do rúk. Už pri prvom letmom pohľade je jasné, že KOPL nezostal svojej povesti nič dlžný. Dokonalé opotrebované a poničené sépiové náčrty, kresby, či akvarely, farebné panorámy amazonského pralesa, pokojná atmosféra vedeckého pozrovania i strhujúce akčné sekvencie - to všetko sa strieda v tomto klasickom príbehu, v ktorom autor znovu dokázal skĺbiť pôvodnú dejovú líniu s všadeprítomnými odkazmi a prepojeniami na ostatné príbehy Victoria Regina. Nikoho tak neprekvapí, že profesora a jeho expedíciu sprevádzajú Rossumovi Roboti, že sa v jednej zo scén mihne Dr. Watson, či profesor James Moriarty. Kresbu jednotlivých charakterov, okienok a strán doviedol Petr k dokonalosti. Jeho počiatočná naivita a cartoonovská detinskosť z jeho prvých komiksov úplne ustúpila a nahradila ich absolútna istota všetkých ťahov, suverenita a profesionalita, kombinovaná s koplovskou hravosťou a farebnosťou. Nie som si istý, kam až je možné tento štýl pilovať a zdokonaľovať, ale pre mňa je toto vrchol Victorie Regina, ako aj KOPLovej tvorby.

Podľa informácií na webe autora, bude Victoria Regina obsahovať celkovo cca 10 kníh (nasledovať by mal Fantóm opery, Diablovo kopyto Sherlocka Holmesa a Vojna svetov). Takže rozhodne sa máme na čo tešiť :))).






Ukážky z komiksu Ztracený svět

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990