Sherlock Holmes: Poslední prípad (Victoria Regina) - Petr KOPL

Nie je to tak dávno, čo som úplnou náhodou narazil na prvý komiks z tvorivej dielne českého autora Petra Kopla a zoznámil sa tak s temným viktoriánskym svetom klasických príbehov pod menom VICTORIA REGINA. Dnes Vám s radosťou predstavujem nový prírastok do tohoto sveta: 

SHERLOCK HOLMES: POSLEDNÍ PŘÍPAD



Počet strán: 192 strán
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 150×200 mm
Hmotnosť: 300 g
Jazyk: český jazyk
ISBN: 9788074132384
Rok vydania: 2013
Vydavateľ: Zoner Press

Notoricky známa látka v KOPLOVOM podaní sľubovala notnú dávku zábavy, nečakaných zvratov a prepojení v rámci úžasného sveta VICTORIA REGINA. A musím povedať, že autor prekonal všetky moje očakávania. Akonáhle som komiksovú knižočku vybalil, bolo jasné, že tento činorodý český komiksák svojim fanúšikom nadeľuje vrchovatou mierou. Nový príbeh slovutného detektíva Sherlocka Holmesa je v porovnaní s poslednou knihou Tajomný hrad v Karpatoch opäť lepší, dynamickejší, cartooningová kresba je istejšia, suverénnejšia, štýl viac prepracovaný. Neopakuje sa ani tlačová nekvalita zrážajúca úroveň Psa Baskervillského, naopak, papier je kvalitný, farebná tlač bezchybná - ZonerPress venuje svojim publikáciám maximálnu pozornosť, za čo mu patrí vďaka. Už pri rozhovore začiatkom júla autor avizoval posun výtvarného poňatia a musím priznať, že sa mi trafil do vkusu. Akvarelové pasáže sú skutočnou pastvou pre oči, či už sú to hlavné nosné motívy (viktoriánsky Londýn, cesta vlakom cez Švajčiarsko ...), doplnkové pozadia, alebo grafické predelové stránky. Výborné stvárnenie jednotlivých časových a dejových línií podtrhuje strhujúci rozprávačsky štýl, ktorý pán KOPL piluje k dokonalosti (aj keď sa nájdu aj oponenti nezdieľajúci moje nadšenie). Pôvodný príbeh bol vzatý ako základ, autor ho však otrocky nekopíruje, ale hrá sa s ním tak, aby zapadol do celkovej koncepcie VICTORIA REGINA. Takže okrem známych postáv Sherlocka a jeho prieateľa Dr. Watsona, brata Mycrofta, či už spomínaného profesora Moriartyho sa stretávame s celou plejádou postavičiek z iných príbehov, tvoriacich základy KOPLOVHO viktoriánskeho sveta.  Bonusom sú opäť 'dobové' dokumenty, galéria obálok, ale aj malý detektívny kvíz pre pozorných čitateľov. Kvalitu KOPLOVHO spracovania potvrdzuje aj príhovor prezidenta Českej spoločnosti Sherlocka Holmesa. Suma sumárum - autor nám naservíroval ďalšiu fajnovôstku na striebornom podnose a komu bol jeho štýl sympatický v prechádzajúcich dielkach, nebude sklamaný ani tentokrát. Sám za seba hodnotím Posledný prípad ako český komiksový orgazmus :).





Ukážky z komiksu Sherlock Holmes: Poslední případ


Rád by som upozornil, že už zajtra - 10. októbra od 17:00 bude prebiehať v Mestskej knižnici na Náměstí 14. října 15/83, v Prahe - Smíchov KRST knihy SHERLOCK HOLMES: POSLEDNÝ PRÍPAD. Okrem autora budú prítomní aj zaujímaví hostia a naplánované je aj jedno veľké prekvapenie!



Pozvánka na krst Poslednéhp prípadu


Radosť všetkým fanúšikom komiksu, Petra KOPLA i sveta VICTORIA REGINA iste urobí informácia, že pred Vianocami je ešte naplánované vydanie ďalšieho prípadu Sherlocka Holmesa: Škandál v Čechách a podľa slov autora už intenzívne pracuje na Stratenom svete, ktorý by mal vyjsť začiatkom roka 2014.




Ukážky z komiksu Sherlock Holmes: Skandál v Čechách

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990