HISTÓRIA SVETOVÉHO KOMIKSU II. (pokračovanie)

Aby sa nezabudlo ani na Európu - belgičan Georges HERGÉ už v roku 1929 vytvoril TINTINA a jeho priateľa kapitána Haddocka, ktorí vychádzajú dodnes vo vysokých nákladoch na celom svete - dokonca dva diely vyšli i v slovenčine. Paradoxom je, že práve v čase, keď komiks nastúpil na svoju cestu slávy svetom, v krajine jeho vzniku, v USA, sa nad komiksom sťahujú mračná. V roku 1954 vydáva newyorský psychiater Dr. Frederic Wertham knihu „Zvádzanie nevinných" a dokazuje v nej, aký neblahý vplyv na ľudskú dušu má čítanie komiksov. Následkom je všeobecná hystéria a zavedie cenzúry komiksov kódexom, ktorý sa nazýval COMICS CODE OF AMERICA.
Ako príklad uvádzam „neporušiteľné desatoro" vydavateľstva Premium:

  1. Účel nesvätí prostriedky. Hrdinovia nesmú ľubovoľne porušovať zákony morálky, aj keby to robili pre dobro sveta.
  2. Príbeh nesmie obsahovať podnety pre zločinnosť detí.
  3. Zločin sa nevypláca. Každý zločin musí byť potrestaný.
  4. Vyhýbajte sa dráždivým kresbám.
  5. Nezosmiešňujte úrady a štátnych úradníkov.
  6. Hrdinovia nesmú byť bezprostrednou príčinou smrti zločincov.
  7. Vyhýbajte sa scénam mučenia.
  8. Nepoužívajte hrôzostrašné scény a scény mučenia.
  9. Vyhýbajte sa zobrazovaniu hrdinov ako polobohov.
  10. Vyhýbajte sa braniu mena Božieho nadarmo z nepoužívajte nadávky, odvolené od mena Božieho.

Komiks v Amerike sa i vďaka týmto obmedzeniam dostáva na vedľajšiu koľaj, mladí talentovaní autori odchádzajú do „undegroundu" a odmietajú sa prispôsobiť týmto umelým normám. Chcú robiť komiks pre dospelých, komiks bez predpisov. Hranice komiksu treba posunúť ďalej a najpriaznivejšiu atmosféru nachádza KOMIKS v Európe - vo Francúzsku.


V roku 1961 vyšli prvé príbehy najslávnejšieho Gala - malého ASTERIXA /René GOSCINY a Albert UDERZO/ a prekvapivo, i keď sa tvári navonok ako hrdina pre deti - získava si srdcia najmä, mladých ľudí a dospelých čitateľov. V tom istom roku bol v Paríži založený CLUB DES AMIS DE LA BANDE DESSINÉE /Klub priateľov kreslených seriálov/.

Jean-Claude FOREST v roku 1962 vytvoril BARBARELLU, kozmickú „dobrodružku" a otvoril tak cestu pre nový komiks, komiks pre dospelých, a hoci sa voči tejto medzihviezdnej zvodkyni zdvihla vlna kritiky, vývoj už nebolo možné zastaviť - na komiksovú scénu vstupuje nový, MODERNÝ HRDINA.

V roku 1963 na stránkach londýnskeho časopisu Evening Standard prvýkrát hosťuje MODESTY BLAISE /ženská obdoba Jamesa Bonda - scenárista Peter O'DONNEL a kresliar Jim HOLDAWAY/, Marvel Comics Group v roku 1962 prichádza s pavúčím mužom - SPIDERMANOM Stana LEEHO, Hugo PRATT začína v roku 1967 kresliť dobrodružstvá námorníka CORTA MALTÉSA.

V tom istom roku - teda 1967 - sa komiks napriek všetkým neprajníkom dostáva do najsvätejšieho stánku umenia - do Louvru - a pod názvom BANDE DESSINÉE ET FIGURATION NARRATIVE putuje tri roky po všetkých veľkých výstavných sálach európskych veľkomiest.

A taktovku vývoja drží v rukách ešte stále Francúzsko. Po roku 1970 šéfredaktor magazínu PILOTE René Gosciny síce dáva priestor novým talentom a komiksovej avantgarde, títo však postupne odchádzajú a v roku 1975 autori Philippe DRUILLET, Jean Giraud alias MOEBIUS a Jean-Pierre DIONET zakladajú nový kultový komiksový časopis - legendárny MÉTAL HURLANT.

Časopis má taký úspech, že už o dva roky vzniká jeho anglická verzia HEAVY METAL, nemecký SCHWERMETAL, škandinávsky TOTAL METAL.

HEAVY METAL dosiahol svoj vrchol začiatkom osemdesiatych rokov a spolupracoval v tom čase so špičkami svetovej komiksovej scény: MOEBIUS /Arzach, Long Tomorrow/, Bernie WRIGHTSON /Swamp Thing, Batman, Aliens/, Richard CORBEN / DEN, Bloodstar/. Po obrovskom úspechu nastal však v čase komiksovej krízy pád a náklad časopisu nezadržateľne začal klesať.

Situácia sa zmenila, keď do kresla šéfredaktora zasadol Kevin EASTMAN, tvorca legendárnych Teenage Mutant Ninja Turtles. Z mesačníka vytvoril dvojmesačník, rozšíril počet strán, vylúčil príbehy na pokračovanie a do tvorby časopisu zatiahol svetovú komiksovú elitu. Náklad začal opäť stúpať a v súčasnosti je časopis jedným z najúspešnejších komiksových magazínov na svete.

Asterix a Obelix

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990