Komiks archív (znova) začína...

František Mráz: STORM III., 1992

Keď v roku 1990 začína vychádzať slovenský komiksový časopis Bublinky, snáď najpríjemnejším prekvapením (okrem samotného faktu, že sa časopis so zameraním na pôvodný slovenský komiks vôbec objavil) bol hlavný komiks STORM od Františka MRÁZa. Mráz nie je v danom obore žiadnym nováčikom, ide o jeho v poradí už dvadsiaty prvý komiksový počin. Nezameniteľná technika, kresby s jasným rukopisom autora patria medzi to najlepšie na slovenskej komiksovej scéne.

Projekt KOMIKS ARCHÍV bol prvýkrát oficiálne prezentovaný 22. septembra 1999, na prednáške o komikse, na pôde Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, pod záštitou Štátneho pedagogického ústavu v Bratislave.

Následne bol rozbehnutý ako statické fan-stránky, kde boli postupne napĺňané najmä obrázky z jednotlivých komiksov a profily najvýraznejších autorov. Vzhľadom na nedostatok času aktualizácie postupne ustali (podobne ako tvorba slovenského komiksu :))). Z tejto hibernácie sa archív pomaly preberá prostredníctvom tohoto blogu, pretože mám neustále pocit, že tu tá zašlá atmosféra pôvodného slovenského komiksu chýba a že je to veľká škoda. Takže dúfam, že sa mi aspoň takýmto spôsobom podarí oživiť spiace čaro NÁŠHO komiksu...

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990